STOP met zwaar trainen! Eerst terug naar een goede houding!!
Ik kom laatste paar jaar te veel mensen tegen die direct aan de zware gewichten gaan hangen, zonder juiste kennis van het bewegingsstelsel….Jouw eigen lichaam!
Tevens is de vraag of de eerste focus niet eerst op je lichaamshouding zou moeten zijn? Want “zware” oefeningen uitvoeren met een slechte houding…..IS NOT DONE!! Je zult meer kwaad dan goed doen!
Twijfel je of je een correcte houding hebt? Als je aan je houding wil gaan werken terwijl je lichamelijke klachten aan het bewegingsapparaat hebt, is het altijd verstandig om eerst een bewegingsdeskundige (mij 😉 om advies te vragen.
Bij het verbeteren van je houding komt veel kijken. Het is dan ook geen onderwerp waar je kort en bondig advies over kan geven, tevens kost het veel trainingstijd….maar als je progressie ervaart is het ’t zeker waard. Je hebt maar één lichaam namelijk!!
Wat is een gezonde houding?
Voor een leek is het lastig om precies te zien wat een goede houding precies is. Een gezonde houding kan je vastellen door iemand van voren te bekijken. Van belang is dat er sprake is van symmetrie van de lichaamsdelen links en rechts. Daarnaast is het belangrijk dat specifieke lichaamsdelen in de juiste positie staan en voldoende ontspannen dan wel aangespannen zijn. Bij een goede houding is het gewicht evenwichtig verdeeld, zodat het niet te veel moeite kost om een goede balans te houden.
Veel voorkomende ‘ongezonde’ houdingen
Het lichaam is in staat om een afwijkende houding automatisch te compenseren zodat je stevig kan staan en daarbij minder energie gebruikt. Het is dan ook zo dat alle bewegingen die je maakt, in welk deel van je lichaam dan ook, invloed hebben op de houding van de rest van je lichaam. We spreken dan over de ‘bewegingsketen’. Ga maar eens op één been staan. Om balans te kunnen houden zal je bovenlichaam mee moeten werken. Er is sprake van een tijdelijke, functionele aanpassing.
Wanneer een deel van het lichaam niet in de juiste positie staat, zal je lichaam dat automatisch compenseren, omdat het zoekt naar evenwicht.
Bij een afwijkende houding is in de meeste gevallen geen sprake van een noemenswaardige anatomische afwijking. Vaak ontstaat de houding door het herhaaldelijk doen van activiteiten in een verkeerde houding. Onder deze activiteiten vallen je fitnessoefeningen, maar ook simpele dingen zoals zittend werken, waarbij de rug vaak gebold is en de schouders soms worden opgetrokken. Door de continue afwijkende houding kan schade of zwakte ontstaan aan spieren, gewrichten of ligamenten. Dit heeft dan een plaatselijke instabiliteit en/of zwakte tot gevolg.
Herken jij één van onderstaande houdingen bij jezelf?
Waarom zou ik mijn houding willen verbeteren?
- Door een foutieve houding kunnen medische problemen ontstaan zoals hoofdpijn, rug- en nekklachten en vermoeidheid, maar ook sportgerelateerde blessures kunnen optreden in het hele lichaam.
- Hoe langer je met een foutieve houding rondloopt, hoe moeilijker het wordt om dit te veranderen.
- Een sterke houding wordt over het algemeen als aantrekkelijk beschouwd.
- Met een goede houding ben je vaak sterker en het maakt veilige progressie makkelijker.
Wat is voor jou de reden dat je je houding wil verbeteren?
Mocht je vragen hebben dan wil ik ze graag beantwoorden en tevens helpen! En nogmaals een goede houding is naast aantrekkelijker en functioneler ook simpelweg belangrijk om op langer termijn te kunnen genieten van de dagelijkse dingen met familie, vrienden en alles wat je leuk vind!
Gr Nuno de Brito